کلوسئوم بنایی عظیم در شهر رم باستان بود که محل برگزاری مبارزات خونین و سرگرمیهای خشن مردم آن دوران محسوب میشد.
در این سازه دایرهای شکل، مسابقات گلادیاتورها برگزار میشد و آنها مجبور بودند تا مرگ با یکدیگر بجنگند. علاوه بر این، حیوانات وحشی گرسنه به میدان آورده شده و به سمت اسیران درمانده رها میشدند.
جمعیت پرشماری گرد هم میآمدند تا از مشاهده این صحنههای دلهرهآور لذت ببرند. صدای غرش حیوانات وحشی، فریاد تماشاچیان خونخواه و آخرین نالههای قربانیان، فضای کلوسئوم را پر میکرد.
اکنون اگرچه این بنا در سکوت به سر میبرد، اما همچنان یادآور خشونت و تاریکی آن دوران است.
ساخت این بنای عظیم در سال ۷۰ میلادی به فرمان امپراطور وسپاسیان آغاز شد و در سال ۸۰ میلادی در عهد امپراطور تیتوس به پایان رسید.
معماری این بنا به گونهای طراحی شده بود که محلهای ویژه و جداگانهای برای امپراطور و طبقات بالادست جامعه در نظر گرفته شده بود. در حالی که طبقات پایینتر جامعه در بخشهای دورتر از امپراطور مینشستند.
این جدایی نشاندهنده وجود تفاوتهای طبقاتی شدید و سلسلهمراتب اجتماعی پیچیده در آن دوران است. کلوسئوم نمادی از ساختار غیردموکراتیک حاکم بر روم باستان به شمار میرفت.
کلوسئوم دارای معماری بیضوی شکل بود که با ابعاد عظیمی به طول ۱۸۰ متر، عرض ۱۵۰ متر و ارتفاع ۴۸ متر ساخته شده بود. مساحت این بنا ۲۴ هزار متر مربع برآورد میشد و ظرفیت نشستن ۵۰ هزار تماشاچی را داشت.
مهندسی هوشمندانه
با توجه به ابعاد عظیم و ظرفیت بالای کلوسئوم، معماران این بنا طراحی هوشمندانهای انجام داده بودند که امکان عبور و مرور آسان جمعیت انبوه را فراهم میکرد.
این معماری نبوغآمیز نشان از تسلط مهندسان سازنده بر فنون معماری پیشرفته داشت و کلوسئوم را به یک شاهکار منحصربفرد مهندسی در آن زمان تبدیل کرده بود.
این سازه تا به امروز نیز به دلیل معماری انعطافپذیر و کارآمدش، به عنوان یکی از بزرگترین و پیشرفتهترین سازههای عمومی تاریخ شناخته میشود.
آمفی تئاتر کلوسئوم
بخش بالایی کلوسئوم از سه ردیف طاق گنبدی بر روی ستونها و سرستونها تشکیل شده بود. این بنا دارای دو طبقه زیرزمین بود که شامل تونلها و قفسهای نگهداری حیوانات وحشی و اتاقهای تمرین گلادیاتورها میشد.
کف زمین اصلی کلوسئوم که محل برگزاری مبارزات و مراسم خونین بود، با چوب و ماسه پوشانده شده بود تا از صدمات احتمالی به مبارزان بکاهد، هرچند اکنون لایه چوبی آن از بین رفته است.
به نظر میرسد معماری کلوسئوم به طور ویژه برای برگزاری نمایشهای خشن و خونین طراحی شده بوده است.
ویژگیهای معماری کلوسئوم در یک نگاه:
از مصالح استفاده شده برای فونداسیون کلوسئوم میتوان به بتن اشاره کرد و برای ستون ها و طاق های طبقه فوقانی از تراورتن و آجر بتنی و برای ستون های طبقه زیرین از نوعی سنگ متخلخل به نام توفا استفاده شده است.محققان پی بردند که ترکیبات بتن استفاده شده در این بنا دلیل اصلی مقاومت آن در طول قرن هاست.
دیوارهای خارجی کلوسئوم از سنگ تراورتن ساخته شده بود که حجم آن حدود ۱۰۰ هزار متر مکعب برآورد میشود.
متأسفانه این دیوارهای سنگی به دلایل زیر آسیب دیده و تخریب شدهاند:
با وجود این تخریبها، کلوسئوم همچنان یکی از باشکوهترین آثار معماری دوران روم باستان بهشمار میرود.
کلوسئوم
همانطور که متوجه شدیم بخش قابل توجهی از سنگهای تراورتن به کار رفته در ساخت دیوارهای خارجی ، بر اثر عواملی چون سرقت، آتشسوزی و فرسایش از بین رفتهاند.
اما علیرغم این تخریبها، همچنان یکی از باشکوهترین نمونههای معماری دوران امپراطوری روم بهشمار میرود و ارزش تاریخی و فرهنگی بسیار بالایی دارد.
این اثر تاریخی اکنون جزء میراثهای فرهنگی و هنری یونسکو بهشمار میرود که نشان از استحکام و ماندگاری آن دارد.
گروه بازرگانی و معدنی پاویر تجارت ایرانیان نمایندگی انحصاری شرکت AKEMI آلمان و شرکت KLINDEX ایتالیا با سالها تجربه در حوزه سنگ و ساختمان و همچنین دکترین سنگ، آماده ارائه خدمات به شما مشتریان عزیز می باشد.
جهت ارتباط با کارشناسان ما میتوانید بر روی لینک مقابل کلیک کنید( ارتباط با ما)
از اینکه نظرات خود را در راستای بهبود مقالات با ما به اشتراک میگذارید کمال تشکر را داریم.